Katastrofal torka i Zimbabwe – Vår systerkyrka vädjar om hjälp

Svår torka och hungersnöd i Zimbabwe
Svår torka och hungersnöd i Zimbabwe

Katastrofal torka i Zimbabwe

I Zimbabwe pågår just nu den värsta torkan sedan 1992. Två år av missväxt har lett till svält.

David Hobyani, missionsföreståndare för vår systerkyrka i landet, vädjar om vår hjälp. Han berättar att svälten lett till att många barn hoppat av skolan eftersom det är svårt att lära sig något när magen är tom. Tonårstjejer tar sig till de större städerna för att sälja sina kroppar för att få pengar till mat för sig själva och sina familj. Han har själv sett hur hungern driver barn att leta i soporna efter bananskal, kycklingben och annat som kan vara ätbart för att åtminstone få i sig något.

Bönder river ner sina halmtak för att ge som foder till boskapen, andra driver ut boskapen på fälten för att äta de torra stjälkarna, ändå har 10 000-tals kor dött. Brunnar som normalt förser befolkningen med vatten har torkat ut och många tvingas gå i timmar för att hämta vatten från vattenreserver som snabbt torkar ut. De dammar som de större städerna tar sitt vatten från, är bara fyllda till en fjärdedel. I flera städer stängs vattentillförseln av flera timmar per dag.

Även om regnet skulle komma nu är det för sent för att rädda skörden. Hjälp kommer därför behövas hela året.

Vi, Svenska Alliansmissionen, startar nu en insamling till förmån för de människor som svälter i Zimbabwe. Vår systerkyrka finns i stora delar av det drabbade området och har ett väl fungerande nätverk för att gå in med matutdelning till några av de värst drabbade familjerna. Främst kommer hjälpen gå till matinköp.

Om ni har möjlighet vill vi att ni under söndagens Gudstjänst, eller i en Gudstjänst under kommande veckor, tar upp en kollekt till förmån för detta. Ni får gärna hänvisa till SAM:s Bankgironummer eller Swishnummer för den som inte har kontanter med sig: BG: 140 – 0753
Swish: 123 138 89 82. Märk betalningen ”Torka Zimbabwe”

Ni hittar mer information på vår webbsida, där det även går att ge en gåva med kort.

SVENSKA ALLIANSMISSIONEN
VÄSTRA STORGATAN 14 | 553 16 JÖNKÖPING
036-30 61 50 | INFO@ALLIANSMISSIONEN.SE

FÖLJ OSS!